Spoštovane članice in člani UMETNOSTNE ZGODOVINE – Strokovni ogledi kulturne dediščine

Ljubljana tokrat zopet vabi: PO DVATISOČ LET STARI DEDIŠČINI

v soboto, 27. septembra 2014

PROGRAM:

Ob 2000-letnici ustanovitve Emone se bomo podali po poti njene dediščine.

Najprej si bomo ogledali stalno razstavo v Mestnem muzeju OBRAZI LJUBLJANE – zanimivo pripoved o življenju Ljubljane in njenih prebivalcev v različnih časovnih obdobjih.

V istem muzeju še razstavo EMONA – MESTO V IMPERIJU, ki nas bo popeljala v antiko in spoznali bomo vrsto emonskih skrivnosti.

Podali se bomo še na krožno arheološko pot po najdbah iz Emone (emonska hiša, zgodnje krščansko središče...) – prvega rimskega mesta na ozemlju Slovenije.

Vsak od naštetih vodenih ogledov bo trajal po eno uro, med sklopi bo čas za odmor in kavico.

Odhod iz Kopra ob 8. 30 uri (postajališče pri Oviese, nekdanji Soči).Odhod iz Ljubljane je predviden okrog 17. ure oz. po dogovoru.

Cena izleta, ki vključuje prevoz s strokovnim vodenjem in vstopninami (kosilo ni organizirano), je 25 EUR. V primeru 20 ali manj prijav, bo potrebno doplačilo na avtobusu.

Prijave z vplačilom stroškov sprejemajo v pisarni društva ob vpisu v študijsko leto 2014-2015 med 15. in 19. 9. 2014.

Lepo pozdravljeni,

Mentorica Majda Jančar

Umetnostna zgodovina - ogledi kulturne dediščine

Študijski program 2014/15

(enkrat mesečno)

Mentorice:

Majda Jančar, univ. dipl. umetnostna zgodovinarka, z večletnimi pedagoškimi ekskurzij in izkušnjami v strokovnem vodenju strokovnih ekskurzij.

Carmen Tisnikar, univ. dipl. umetnostna zgodovinarka z večletnimi pedagoškimi izkušnjami in izkušnjami v strokovnem vodnje strokovnih ekskurzij

Duška Žitko, univ. dipl. umetnostna zgodovinarka, z večletnimi pedagoškimi izkušnjami in izkušnjami v strokovnem vodenju strokovnih ekskurzij.

Cilji (bistveni):

Spoznavanje in obravnavanje kulturnih in umetnostnih spomenikov na Slovenskem in v širši okolici in v tujini, spoznavanje zgodovinske vmeščenosti in pogojenosti, značilnejših večjih kulturnih sklopov in tokov domoznanske in kulturne dediščine in razumevanje zgodovinskih okoliščin in različnih kontekstov in stilnih obdobij.

Vsebina dela – ogledi:

September 2014: Ljubljana - Ogledali si bomo razstavi v Mestnem muzeju Ljubljana : obrazi Ljubljane, seznanili se bomo z rimsko preteklostjo na razstavi  Emona mesto v imperiju Ljubljane in si ogledali arheološko krožno po najdbah iz rimske Emone.

November 2014: Kobarid (ogled muzeja in okostnice ob 100. obletnici prve svetovne
vojne) in Čedad;

Januar 2015: ogled bližnje razstave

Februar 2015 Kranj (ogled mesta, grad, železnanit, etnološka zbirka)

Marec 2015: Predjamski grad in Postojnski muzej

April 2015 Oglej, Barlana, Gradež

Maj 2015: Benetke, San Giorgio, San Rocco, avtentično ohranjene bratovščinske

ustanove.

Načini dela:

organizirano izobraževalno delo s strokovno razlago in vodenjem ogledov z mentorjem in

drugimi strokovnimi vodniki in drugimi strokovnimi vodniki.

Kraj izvedbe: razstave, objekti kulturne dediščine v Sloveniji in tujini.