Ulica pri vodnjaku 2
6000 Koper
                    
M: 040 608 246, 041 222 796

Slabšanje epidemiološkega stanja

  • Objavljeno: torek, 20 oktober 2020 06:28
Spoštovane članice, spoštovani člani!korona
 
Naše načrte o nadaljevanju izobraževanja – druženja, moramo žal  spremeniti. Zaradi slabšanja epidemiološkega stanja z
 21. oktobrom 2020 
začasno prenehamo z našimi izobraževalnimi  aktivnostmi v predavalnicah in izven, velja tudi za pohodništvo, na čas, ko bodo razmere to dovoljevale.
 
Uradne ure bomo imeli še v sredo, 21. 10. 2020,  pozneje pa bo mogoč vsako sredo med  14. in 16. uro telefonski klic na društveni GSM. Informacije dobite
tudi na e-pošti društva Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. O vseh nadaljnjih spremembah vas bomo sproti obveščali. Želimo vam dobro zdravje in počutje,
 
Upravni odbor  društva

Spletna delavnica: Uporaba pametnega telefona

  • Objavljeno: ponedeljek, 08 februar 2021 12:08

 

sl1   sl2   sl3   logo

 

Vabimo vas, da se nam 18. februarja od  15. do 16.30 pridružite na 2. spletni delavnici, ki jo pripravljamo v okviru programa »E svet je zame«.

Kratka vsebina: uporaba GPS, Google storitve: fotografije, Gmail, YouTube, skupni dokumenti, shranjevanje slik v oblaku…. 

Delavnica je brezplačna.

Prijave  zbiramo do 15.2.2021 na elektronski naslov:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Za dodatne informacije lahko pokličete na telefonski številki: 041 405 808 (Gabrijela Dolinšek) in 041 222 796 (Mojca Brank).

Srečanje bo potekalo preko aplikacije Zoom. Če je ne znate uporabljati ali imate težave, se lahko za telefonske konzultacije obrnete na Središče za samostojno učenje na Ljudski univerzi Koper na tel. štev.: 05 612 80 17.

Napovedujemo še dve delavnici:

22.2.   Viber - aplikacija za sporočanje, klice in videoklice

  • Spletno nakupovanje

Program smo pripravili v okviru razpisa  Spodbude za čezsektorske akcije: Dolgoživa družba, ki ga (so)financira Stičišče NVO Istre in Krasa – Iskra. Posamezne vsebine projekta bodo izvajali partnerji projekta »E svet je zame«,to so:  Društvo palčica pomagalčica in dobrodelni škratki, Intesa Sanpaolo Bank D.D. in Ljudska univerza Koper.

Program E_svet je zame

 

Lep pozdrav,
Mojca Brank,
predsednica društva

 

Spletne delavnice

  • Objavljeno: sreda, 06 januar 2021 10:01

Drage članice in člani,

vedno bolj se zavedamo, kako   pomembno je, da znamo uporabljati pametni telefon in koristiti tisto,  kar nam ponuja. To se je še posebej pokazalo v sedanjem času, ko  naše življenje ni več tako,  kot smo ga bili navajeni. Zato je potrebno, da se tudi mi naučimo  uporabljati pametni telefon, kot je za spletno prodajo, plačevanje storitev, pridobitev digitalnega  certifikata  itd.  Tudi učenje, kot smo  ga bili navajeni, ne poteka že dalj časa.  To praznino lahko nadoknadimo tako, da se tudi mi učimo   preko videokonference.

Zato smo pripravili spletne delavnice  o uporabi pametnega telefona.

V  prilogi  vam pošiljamo vabilo na prvo delavnico in predpripravo v Središču za samostojno učenje (Priloga 1) in Program E – svet je za nas (Priloga 2) .

Prijave  na prvo delavnico, ki bo 26.1.2021, zbiramo na e-pošti društva:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Prijave pošljite do 15.1.2021.  Informacije lahko dobite na tel. štev.:  041 405 808 (Gabrijela Dolinšek) in 041 222 796 (Mojca Brank).

V pomoč  za uporabo  aplikacije Zoom  se povežite s  Središčem za samostojno učenje na Ljudski univerzi Koper na tel. štev.: 05 62 80 17 (torek ali četrtek od 8.30 do 12.h od 4. januarja 2021 dalje. Pomoč vam bo nudila ga. Mateja Bajt.

Še  enkrat vam želimo  srečno, zdravo  in aktivno novo leto 2021 v želji, da  se  čim prej srečamo.

                                                                                

Mojca Brank, predsednica in

upravni odbor

Likovno ustvarjanje in keramika

  • Objavljeno: ponedeljek, 08 februar 2021 19:40

Študentke in študentje  krožkov likovnega ustvarjanja in keramike  so zelo delovni  tudi  v času corone. Način dela so spremenili.  Mentorici   in člani sodelujejo preko  zooma  ali preko drugih oblik stikov. Izdelali   so  slike in keramične izdelke. Žal ne moremo  organizirati razstave, lahko pa si njihove izdelke ogledate  na spletni strani  in v Čevljarski ulici.

IMG 5258IMG 5260IMG 5261

Delavnice

  • Objavljeno: torek, 16 februar 2021 16:01
Napovedujemo še naslednje delavnice:
22.2.   Viber - aplikacija za sporočanje, klice in videoklice
25.2.   Spletno nakupovanje
4.3.     Spletno načrtovanje dopusta
 
Vabljeni
Lp,
Mojca

Šesta in sedma spletna delavnica

  • Objavljeno: ponedeljek, 08 marec 2021 15:16
"Pozdravljeni,
vabimo vas, da se nam pridružite na  šesti in sedmi spletni delavnici, ki ju  pripravljamo v okviru programa »E-svet je zame«.
- 11.03.  Google aplikacije: plačevanje parkirnine, kaj so oblaki in shranjevanje v oblak, orodje za izdelavo grafičnih izdelkov Canva, npr. čestitke ipd..
- 25.03.  E storitve državne uprave: portal e-uprava, portal e-ZPIZ, portal Sisbon, portal e-vem, portal e-prostor, portal e-sodstvo/e-zemljiška knjiga.
 
Delavnice so brezplačne.
 
Prijave  zbiramo na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. najkasneje 2 dni pred izvedbo delavnice.
 
Za dodatne informacije lahko pokličete na telefonski številki: 041 405 808 (Gabrijela Dolinšek) in
041 222 796 (Mojca Brank).
 
Program smo pripravili v okviru razpisa  Spodbude za čez sektorske akcijeDolgoživa družba, ki ga (so)financira Stičišče NVO Istre in Krasa – Iskra. Posamezne vsebine projekta bodo izvajali partnerji projekta »E svet je zame«,to so:  Društvo palčica pomagalčica in dobrodelni škratki, Intesa Sanpaolo Bank D.D. in Ljudska univerza Koper.
 
Vabljeni,
Društvo PRISTAN – Univerza za tretje življenjsko obdobje Koper"
 

Spletni delavnici v okviru programa »E-svet je zame«

  • Objavljeno: ponedeljek, 22 marec 2021 15:17
Pozdravljeni,
vabimo vas, da se nam pridružite na  osmi in deveti spletni delavnici, ki ju  pripravljamo v okviru programa »E-svet je zame«.google
1.04.  -  Google aplikacije: Orodje za izdelavo grafičnih izdelkov Canva ( čestitke, plakati...).
8.04.  -  Facebook
 
Delavnice so brezplačne.
 
Prijave  zbiramo na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. najkasneje 2 dni pred izvedbo delavnice.
Za dodatne informacije lahko pokličete na telefonski številki: 041 405 808 (Gabrijela Dolinšek) in 041 222 796 (Mojca Brank).
 
Program smo pripravili v okviru razpisa  Spodbude za čez sektorske akcijeDolgoživa družba, ki gafacebook (so)financira Stičišče NVO Istre in Krasa – Iskra. Posamezne vsebine projekta bodo izvajali partnerji projekta »E svet je zame«,to so:  Društvo palčica pomagalčica in dobrodelni škratki, Intesa Sanpaolo Bank D.D. in Ljudska univerza Koper.
 
Vabljeni,
Društvo PRISTAN – Univerza za tretje življenjsko obdobje Koper

Delavnic E svet je zame

  • Objavljeno: sreda, 16 junij 2021 12:31

Uspešno smo zaključili program E svet je zame – delavnice za učinkovito uporabo spletnih storitev za starejše

 

Dokument

sl1Društvo PRISTAN - Univerza za tretje življenjsko obdobje Koper je uspešno izpeljalo zanimiv program digitalnega opismenjevanja E svet smo ga namenili občanom 55+. Priložnost, da spoznamo nove medije, se nam je ponudila preko nevladne organizacije PINA iz Kopra v okviru razpisa Spodbude za čezsektorske akcije: Dolgoživa družba, ki ga (so) financira Stičišče NVO Istre in Krasa – Iskra, smo uspešno prijavili program E svet je zame.

Znane epidemiološke razmere so nam preprečile, da bi pouk, ob pomoči mladih prostovoljcev izvajali v učilnici. Zato smo program vsebinsko prilagoditi za izvedbo v spletni učilnici ob sočasni napredni uporabi pametnega telefona.sl2

Vsem, ki še niso poznali aplikacije za učenje na daljavo Zoom, smo predhodno omogočili, da se tega naučijo s pomočjo telefonskih konzultacij s svetovalci v Središču za samostojno učenje na Ljudski univerzi Koper, ki je bila naša partnerica v projektu. Nekaterim kandidatom smo, v okviru dovoljenih omejitev, omogočili tudi pomoč na domu, ki so nam jo nudili prostovoljci partnerske organizacije Dobrodelnega društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki. Od januarja do aprila 2021 smo izpeljali smo 10 delavnic in zabeležili 254 udeležb. Naj naštejemo nekaj vsebin, ki smo jih obdelali: uporaba GPS, plačevanje parkirnine s pametnim telefonom, Google storitve (fotografije, Gmail, YouTube, skupni dokumenti, shranjevanje slik v oblaku…), orodje za izdelavo grafičnih izdelkov Canva (npr. čestitke ipd.), Viber, spletno nakupovanje in načrtovanje dopusta, E storitve državne uprave, Facebook, iskanje informacij in lažne novice….

sl3Kar 78% vseh anketiranih udeležencev je bilo starejših od 65 let. Za slabe tri četrtine je bilo izobraževanje preko Zooma pomenilo prva tovrstna učno izkušnja, a posebnih težav pri prehodu na spletno učenje nismo zaznali, tudi zaradi dodatne pomoči, ki je bila omogočena pred in med tečajem. V bodoče pa bi si udeleženci želeli več ponavljanja in utrjevanja naučenega. Opazili smo tudi, da veliko število prisotnih precej upočasnjuje delo, zato bo potrebno pri tovrstnem spletnem učenju postaviti številčne omejitve. Predvsem pa se je tu izrazila kot ključna osebnost in strokovnost učitelja. Posebej velja pohvaliti učitelja Simona, ki je naše, včasih okorne korake v digitaliziranem svet, vodil z obilno mero potrpežljivosti in s humorjem. Eden od tečajnikov je takole zapisal:

»Pohvala in zahvala predavatelju za nazorno/razumevajoče predavanje in strpno poslušanje in reševanje "problemov", posebno, ko se je komu kaj "skrilo" ali je "zmanjkalo".«

logo1Izobraževanje starejših je izziv za prihodnost dolgožive družbe. Živimo v času velikih sprememb, zato se moramo ne glede na starost nenehno učiti, da bomo razumeli sebe in svet okoli nas. Ponavljajo se nove in nove spletne aplikacije in pripomočki, ki nam omogočajo dostop do različnih storitev in nam omogočajo, da ostajamo aktivni in povezani, zato si želimo, Društvo Pristan da bi naš program stalnega usposabljanja starejših za delo z sodobnimi IKT aplikacijami postal trajnica.

Mojca Brank,

predsednica društva Pristan